Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

Circulair denken: Circulaire toiletinrichting

Als facility manager ben je op zoek naar manieren om de duurzaamheidsambities van jouw organisatie te realiseren. Wanneer je door middel van gesloten kringlopen circulariteit wil toepassen zijn er meerdere afvalstromen die als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten die nu ook al worden ingekocht.

Please accept marketing cookies to view this video.

Wanneer je circulariteit wil toepassen binnen de organisatie dan zijn toiletruimtes een zeer geschikte ruimte. Op deze pagina lees je alles over circulaire toiletinrichtingen en waarom het voor de hand ligt deze circulair te maken.

Maak je toiletruimtes circulair

Door circulair in te kopen kun jij als facilitair manager invloed hebben op de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw organisatie.

Je kunt er concreet aan bijdragen door kringlopen te sluiten. Hiervoor werk je actief samen met je leveranciers en afvaldienstverlener. Je bekijkt welke grondstoffen uit het bedrijfsafval hergebruikt kunnen worden voor nieuwe producten, die je vervolgens weer inkoopt.

Toiletruimtes lenen zich uitstekend om circulariteit toe te passen. In vergelijking met andere ruimtes binnen de organisatie hebben toiletruimtes namelijk weinig afvalstromen – handdoekpapier is zelfs vaak de enige afvalstroom. Doordat de keten (leverancier, afvalverwerker, producent) hierdoor klein en overzichtelijker is, is de uitdaging minder groot.

Om de toiletruimtes duurzaam in te richten kun je kiezen duurzame hardware (dispensers) en/of duurzame verbruiksartikelen, die je circulair maakt. Afhankelijk van je keuze hierin en met welke leverancier je samenwerkt kun je de toiletruimte op deze manier circulair maken.

“Facilitair managers hebben veel invloed op het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen.”

 

Circulariteit in de sanitaire ruimte

Er zijn meerdere mogelijkheden om je toiletruimte circulair in te richten. Denk aan volledig circulaire concepten zoals BlackSatino of het sluiten van kringlopen door papieren afvalstromen te gebruiken als grondstof voor hygiënepapier.

Het is echter afhankelijk van je doelstellingen omtrent duurzaamheid wat je wil en kan doen op het gebied van circulariteit in de toiletruimtes.
Denk hierbij aan doelstellingen als waterreductie, afvalreductie, energiebesparing en lagere CO2 uitstoot.

Stel dat je als doelstelling hebt om binnen vijf jaar, 50% water te besparen. Dan is de keuze voor een Cradle to Cradle Certified® product voor de hand liggend, omdat spaarzaam waterverbruik een KPI is in het productieproces. Op deze wijze leveren de gekozen producten een bijdrage aan het realiseren van jouw doelstelling.

 

Terug